بیشتر بخوانید

تور گردشگری گیلان  – ۱۰ وبسایت برتر فروش تور گیلان تور اصفهان– ۱۰ سایت برتر فروش تور اصفهان تور شیراز – ۱۰ سایت برتر فروش تور گردشگری شیراز تور مشهد – ۱۰ سایت برتر فروش تور مشهد تور گردشگری ایران – ۱۰ سایت برتر فروش تور گردشگری ایران و سایر کشورهای خارجی تور قشم – ۱۰ سایت برتر خرید تور قشم تور کیش – ۱۰ سایت برتر خرید تور کیش تور مازندران – ۱۰ سایت برتر خرید تور مازندران تور لاهیجان – ۱۰ سایت برتر خرید تور لاهیجان تور ماسوله – ۱۰ وبسایت برتر خرید تور ماسوله تور نمک آبرود – ۱۰ وبسایت برتر خرید تور نمک آبرود تور آستارا – ۱۰ وبسایت برتر خرید تور آستارا تور بندر انزلی – ۱۰ وبسایت برتر خرید تور بندر انزلی تور رشت – ۱۰ سایت برتر خرید تور رشت تور شمال – ۱۰ سایت برتر خرید تور شمال جاذبه های گردشگری رشت جاذبه های گردشگری اصفهان جاذبه های گردشگری کیش جاذبه های گردشگری پلدختر جاذبه های گردشگری تهران جاذبه های گردشگری قشم جاذبه های گردشگری کرمان جاذبه های گردشگری لرستان جاذبه های گردشگری ایران
صفحه اصلی > آسیا و ایران و غرب آسیا و قشم : همه چیز درباره روستای لافت (روستای بادگیر) قشم

همه چیز درباره روستای لافت (روستای بادگیر) قشم

همه چیز درباره روستای لافت (روستای بادگیر) قشم

اگر در جستجوی مکانی هستید که بتوانید طلوع و غروب خورشید را در زیباترین حالت خود تماشا کنید، قشم در جنوب ایران بهترین گزینه برای شماست. در میان انبوه جاذبه های گردشگری قشم هم روستای لافت جایی است که می توانید زیبایی شگفت انگیز طلوع و غروب خورشید را تماشا کنید. روستای لافت یکی از بهترین و قدیمی ترین روستاهای جزیره‌ قشم است و بسیاری از گردشگرانی که به این جزیره سفر می کنند بازدید از آن را در برنامه های خود قرار می دهند. در این مقاله از بزن بریم سفر قرار است شما را به سفری بی‌نظیر در دل روستای لافت ببریم و اطلاعات مفیدی را درباره گردشگری در این روستا در اختیار شما قرار دهیم.

روستای لافت قشم کجاست؟

روستای لافت در شمال غربی قشم و در شرق جنگل حرا واقع شده است. از روستای لافت تا شهر قشم ۲۲ کیلومتر، تا اسکله مسافربری شهید ذاکری ۵۶ کیلومتر و تا درگهان ۳۵ کیلومتر فاصله هست. برای رفتن به روستای لافت از فرودگاه بین المللی قشم می توانید یک تاکسی سوار شوید یا ماشین اجاره کنید و از جاده شمالی جزیره بعد از طی کردن حدود ۲۴ کیلومتر به روستای لافت برسید. همچنین از طریق شهر بندرعباس و بندر پل نیز می توانید سوار کشتی شده و به روستای لافت بروید.

معرفی روستای لافت

روستای لافت یکی از جاذبه های تاریخی جزیره‌ قشم است که در آن اکو موزه، اسکله باستانی، چاه های تلا، ساحل، معماری بی نظیر و نخلستان ها قرار دارند. این جاذبه های دیدنی باعث می شوند افراد زیادی هر ساله برای بازدید از این جاذبه های بی نظیر از سراسر دنیا به جزیره‌ قشم سفر کنند.

یکی دیگر از دلایلی که باعث شده است روستای لافت به شهرت جهانی برسد، این است که این روستا یکی از راه های رسیدن به جنگل های حرای قشم است. زمانی که وارد این روستا شوید معماری بی نظیر و تاریخی آن قطعا شما را به خود جذب خواهد کرد. این روستا گذرگاه های تنگ و باریکی دارد که معماری قدیمی ایرانی را در ذهن ما تداعی می کند.

تاریخچه روستای لافت

شکل گیری روستای بندری لافت به هزاره اول پیش از میلاد برمی گردد. این روستا اولین جایی بود که بومیان جزیره قشم در آن ساکن شدند. از آن جایی که این روستا در گذشته مرکز جزیره قشم بوده است این جزیره را در گذشته های دور با نام جزیره لافت نیز می شناختند.

درباره این روستا منابع مکتوب ویژه ای وجود ندارد. با این وجود به گفته بسیاری از مورخین، هلال خصیب نخستین مهد تمدن بشری بوده است. هلال خصیب در قسمت جنوبی اش وارد سواحل خلیج فارس می شود. علاوه بر این خلیج فارس را به عنوان نخستین دریایی که بشر روی آن کشتیرانی کرده است می شناسند و گورهای باستانی که در پیرامون بندر لافت کشف شده است نیز سابقه حضور چندهزار ساله بشر در این منطقه را تایید می کنند.

بندر و روستای لافت برای تجارت حکومت های ایرانی در طول تاریخ اهمیت زیادی داشته اند. در ادوار گذشته تاجران با لنج های بادبانی خلیج فارس و حتی اقیانوس ها را می پیمودند تا خود را به این روستا برسانند و تجارت کنند.

تاثیرگذاری مردم لافت تنها در دنیای تجارت نبود و آن ها در گسترش اسلام در شبه قاره هند هم نقش بسزایی داشتند.

در حال حاضر نیز بندر لافت میزبان کشتی های مختلفی است که در آن پهلو می گیرند. شرایط ایده آل روستای لافت، وزش بادهای موسمی، دسترسی به آب شیرین و وجود جنگل های حرا دلایل دیگری هستند که علاوه بر ارتباط آبی باعث رونق روستای لافت شده اند.

جزیره لافت

معماری روستای لافت

روستای لافت به دلیل وجود بادگیرهای زیاد به روستای بادگیر نیز معروف است. معماری خانه های این جزیره دقیقا نوعی معماری کویری است که برای کاهش گرما طراحی شده است؛ اگرچه امروزه کولرهای گازی مشکل گرما را حل کرده اند ولی در گذشته مردم برای این که از شدت گرما بکاهند به معماری های کویری روی آورده بودند، در این نوع معماری برای این که خانه خنک شود از بادگیرها استفاده می شده است.

هرخانه دارای اتاق های تابستانی و زمستانی است و این اتاق ها دور حیاط مرکزی و چهارگوش ساخته شده اند. نشانه های معماری کویری در این روستا را می توان در باغچه ها، شکل نرده ها، پنجره ها و راهرو ها نیز مشاهده کرد.

در قاب پنجره های خانه های این جزیره تصاویر حجاری شده زیبایی وجود دارد. از جمله این تصاویر می توان به تصاویر شمعدان، لاله، چراغ و قوری اشاره کرد. مصالحی از جمله آجر، بتن، سیمان و آهن در ساخت خانه های جدید به کار رفته است در حالی که خانه های قدیمی از خشت، گل و چوب ساخته شده بودند. از آنجایی که این خانه ها همیشه مورد مرمت مردم قرار می گرفتند نمی توان به طور دقیق فهمید که متعلق به چه زمانی هستند.

در روستای لافت میدان های متعدد وجود ندارد و مرکز هر محل در واقع پیرامون مسجد آن محل بود؛ با این وجود یک میدان مرکزی در روستا وجود داشت. در ساختار این روستا گذرگاه ساحلی، بادگیر، گنبد، کناره، برکه و آب انبار، کوچه های باریک و سایه سازها نیز قرار داشتند.

در دوره های مختلف تاریخی روستای لافت بافت های متفاوتی را به خود دیده است؛ پژوهشگران معتقدند که این روستا سه بخش مختلف دارد که بافت مرکزی بافت قدیمی روستاست و بخش هایی که در بخش شمالی و جنوب شرقی روستا قرار دارند بافت های جدید روستا هستند.

منبع تامین آب شیرین روستای لافت

در کنار بافت بالایی روستای لافت مسیری وجود دارد که به چاه های تلا و آب انبارهای اصلی می رسد؛ زمانی که باران های ناگهانی و سیل آسا می بارد آب از طریق تپه های میانی روستا به این مسیر می رسد و با طی کردن آن وارد چاه ها و آب انبارها می شود. کوچه های روستا که در ارتفاعات قرار گرفته اند بن بست هستند تا آب وارد بافت روستا نشود.

زمانی که باران های شدید ادامه دار شوند در نزدیکی چاه ها و آب انبار ها دریاچه هایی موقتی شکل می گیرند، در این زمان مردم برای آب بازی و تفریح به سمت این دریاچه ها می روند. امروزه مخزن های آب سیار نیز برای تامین آب روستا مورد استفاده قرار می گیرند ضمن این که هرخانه دارای آب انباری در داخل زمین خود است.

روستای زیبای لافت

مردم روستای لافت

این روستا طبق آخرین سرشماری‌ها نزدیک به ۵ هزار نفر جمعیت دارد. زبان مردم فارسی بندری است و گویششان نزدیک به مردم قشم است؛ از آنجایی که استعمارگران انگلیسی در این منطقه بیش از صد‌سال حضور داشته‌اند کلمات انگلیسی میان مردم رواج دارد.

زنان روستا بیشتر لباس های سنتی می پوشند و این لباس ها شامل برقع (روبنده) و عری یا لیو می شود. لیو نوعی روسری مورد استفاده در جنوب است، دختران روستا اجباری به استفاده از روبنده پیش از ازدواج ندارند ولی باید پس از ازدواج از آن استفاده کنند. استفاده از برقع در جنوب بیش از این که یک مسئله دینی باشد به دلیل گرمای شدید است، زیرا این روبنده ها از برخورد نور افتاب با صورت و پلک ها جلوگیری می کنند.

پوشش سنتی مردان لافت معمولی است و شامل دشداشه و عمامه سفید است؛ مذهب این مردم اسلام است و با شنیدن صدای اذان کار را تعطیل می کنند و راهی نماز جماعت و عبادت می شوند. زنان روستا به جز در اعیاد و شب های جمعه در مساجد حضور پیدا نمی کنند.

مردم روستای لافت به مشاغل مختلفی از جمله لنج سازی، لنج داری، صیادی، تولید صنایع دستی، باغداری و کشاورزی، علف یا سرشاخه چینی و دامداری مشغول هستند اما در سال های اخیر ارائه برخی خدمات به گردشگران نیز به مشاغل مختلفی که این مردم به آن مشغولند اضافه شده است.

آداب و رسوم مردم روستای لافت

مردم روستای لافت نیز مانند بسیاری از دیگر مردم ایران رسوم و آداب خاص خود را دارند و یکی از این آداب و رسوم مولودی خوانی است که در طول سال چهار بار انجام می شود که عبارت اند از تولد پیامبر، شب معراج پیامبر، عید فطر و عید قربان، لازم به ذکر است این مولودی خانی ها به زبان عربی انجام می شود.

مراسم عید فطر و قربان در روستای لافت اهمیت زیادی دارد. زمانی که این دو عید فرا می رسند مردم لباس نو می خرند و سفره می چینند و عید را به هم تبریک می گویند. مراسم های عید قربان و فطر در روستای لافت مشابه عید نوروز در مناطق دیگر ایران است.

رقص ازوا یکی از آداب و سنت هایی است که در روزهای جشن، عروسی ها و اعیاد فطر و قربان اجرا می شود. این رقص به این صورت است که ماهیگیران و ناخدایان با ساز و دهل و طبل های بزرگ در روستا جمع می شوند و رقص و پایکوبی می کنند؛ از این رقص با نام رزیف خوانی نیز یاد می شود.

باسک گویی یکی دیگر از آداب مردم روستای لافت است که این عمل در واقع آواز خوانی شعرهای محلی است.

روستا لافت قشم

دیدنی های روستای لافت قشم

در روستای لافت دیدنی های زیادی انتظار شما را می کشند، در ادامه مطلب به معرفی و بررسی هرکدام از آن ها خواهیم پرداخت.

بام لافت

همانطور که گفتیم روستای لافت دارای دو بافت قدیمی و جدید است. در بین این دو بافت کوهی وجود دارد که می توانید بالای آن بروید و از آن جا به هر دوی این بافت ها نگاه کنید و گذشته و حال این روستا را به تماشا بنشینید، در یک سمت این بام بادگیرها و معماری سنتی روستا و در سمت دیگر سازه های مدرن را می نگرید.

جنگل حرا

یکی از ژئوسایت های ژئوپارک قشم که از طریق روستای لافت قابل دسترسی است و شهرت جهانی دارد، جنگل حرای قشم است؛ این جنگل ها در زمان بالا آمدن آب تا نیمه در آب فرو می روند و در زمان پایین آمدن آب دوباره ریشه های آن ها پدیدار می شود؛ این جنگل از درختان حرا و چندل تشکیل شده است.

جنگل حرا قشم

قلعه نادری لافت

یکی از آثار تاریخی بی نظیری که در لافت مشاهده خواهید کرد قلعه نادری لافت است، این قلعه بنایی مخروبه است که طرحی مربعی شکل دارد. در این قلعه ۳۰ حلقه چاه، بارو، سه برکه آب، باقی مانده های چهار برج، آب انبارهای قدیمی و بقایای دیوارها وجود دارد.

قدمت این قلعه به زمان نادرشاه یعنی ۲۵۰ سال پیش باز می گردد، او به امیرالبحر خود لطیف خان دستور داد که برای حفاظت از تنگه خوران قلعه ها و ادوات را ارتقا ببخشد به همین دلیل او هم دستور ساخت این قلعه را داد؛ برخی معتقدند این قلعه روی بقایای یک دژ کهن و باستانی ساخته شده است که قدمت آن به پیش از اسلام باز می گردد.

قلعه پرتغالی ها

یکی از جاذبه های معروف جزیره کیش یعنی قلعه پرتغالی ها در نزدیکی گورستان لافت واقع شده است. این قلعه در سال ۱۵۰۷ میلادی در این بخش از جزیره و به دست پرتغالی ها ساخته شده است و گردشگران بیشماری هر روزه از آن بازدید می کنند.

دیدنی های قلعه پرتغالی

چاه های تلا

چاه های تلاو یا تلا در روستای لافت قرار دارند و در فهرست آثار ملی ایران هم ثبت شده اند؛ این چاه ها سه تا شش متر عمق دارند و بین مسجد جامع روستای لافت و قلعه نادری قرار گرفته اند. چاه های تلاو برای ذخیره سازی آب به کار می روند و به گفته اهالی روستا فردی به نام خواجه کریم یا خواجه کرم آن ها را حفر کرده است. در حال حاضر ۳۳ حلقه چاه از ۳۶۶ چاه کشف شده سالم باقی مانده اند و گردشگران می توانند از آن ها بازدید کنند.

چاه های تلا لافت

گورستان تاریخی لافت

یکی از دیدنی های لافت گورتسان تاریخی آن است؛ قدمت برخی قبر ها در این گورستان بیش از ۱۳۰۰ سال است. یکی از گورستان های باستانی، گورستان لافت کهنه است که نزدیک زیارتگاه سید شمس الدین قرار دارد، قدمت برخی سنگ های استفاده شده در این گورستان حتی از دو هزار سال هم فراتر رفته است.

اکو موزه

روبه روی بندرگاه و در قسمت قدیمی روستا اکو موزه لافت وجود دارد. این اکو موزه نخستین اکو موزه ایران است و می توانید در آن زندگی مردم لافت، معماری خانه ها، جاذبه های تاریخی، فرهنگی و مردم شناسی روستا را نگاه کنید. یکی از جاذبه های این موزه اتاقی به نام بادگیر است که کارایی بادگیرهای سنتی را می توانید در آن مشاهده کنید.

نخلستان و ساحل

نخلستان و ساحل روستای لافت جاذبه های گردشگری طبیعی هستند که می توانید در این روستا مشاهده کنید، نخلستان این روستا فضایی خاص و زیبا دارد و ساحل آن به شما این امکان را می دهد تا غروب بی نظیر خورشید را تماشا کنید.

اسکله باستانی

در گذشته این بندر نقش زیادی در تجارت ایران با دیگر کشورها داشت و اسکله ای تاریخی از همان دوره ها باقی مانده است. اسکله باستانی با استفاده از سنگ های لبه دار ساخته شده بود و قدمت آن به دوران هخامنشیان یا ساسانیان باز می گردد.

زیارتگاه ها و مساجد

مکان های مذهبی روستای لافت نیز از جمله دیدنی های این روستا هستند. زیارتگاه شیخ موسی، زیارتگاه شیخ شمس الدین، زیارتگاه سید حسن منصور و زیارتگاه شیخ اندرآبی زیارتگاه هایی هستند که در این روستا قرار دارند. علاوه بر این ۷ مسجد هم در روستای لافت وجود دارد که به نام پیامبر، اصحاب او و بزرگان اهل سنت نامگذاری شده اند.

در صورتی که تاکنون از روستای لافت قشم بازدید کرده اید میتوانید همینک از بخش نظرات تجربه خود در سفری که به قشن داشته اید با سایر علاقه مندان به سفر به قشم با تور گردشگری قشم در میان گذارید.

به این نوشته امتیاز دهید
غزاله با نام مستعار لیدی سئو مهندس کامپیوتر که در زمینه کارشناس تولید محتوا و بهینه سازی سایت (سئو) فعالیت می کنم و عاشق نوشتن و گردش در طبیعت هستم و به همین دلیل نویسندگی بزن بریم سفر رو هم انجام میدم
پست های مرتبط

همه چیز در مورد خانه تاریخی عادل کاشان

کاشان شهری ۷۰۰۰ ساله است که خانه های تاریخی زیادی را از…

۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳

همه چیز در مورد دریاچه نمک خور کاشان

دریاچه نمک خور، که به کویر مصر نیز معروف است، در استان…

۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳

همه چیز در مورد روستای مشهد اردهال کاشان

مشهد اردهال برخلاف آن چیزی که ممکن است در ابتدا تصور کنید…

۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳

همه چیز در مورد خانه تاریخی مهینستان راهب کاشان

شهر زیبای کاشان علاوه بر جاذبه های طبیعی و گل و گلاب،…

۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳

همه چیز در مورد کاروانسرای مرنجاب کاشان

کاروانسرای مرنجاب، بنایی تاریخی و باشکوه در دل کویر مرنجاب، از جاذبه‌…

۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳

همه چیز در مورد دره حصارک تهران

به طبیعت گردی و کوه نوردی علاقه مند هستید؟ در تهران به…

۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳

همه چیز در مورد خانه تاریخی رزاقیان کاشان

شاید با شنیدن نام شهر کاشان، اولین کلماتی که به ذهنتان می…

۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳

همه چیز در مورد جشنواره (مراسم) گلابگیری کاشان

با فرارسیدن عید نوروز و فصل بهار بسیاری از افراد از تعطیلات…

۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳

همه چیز در مورد آرامگاه سهراب سپهری در کاشان

جاذبه های گردشگری کاشان صرفا به چند خانه تاریخی محدود نمیشود بلکه…

۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳

دیدگاهتان را بنویسید

درباره بزن بریم سفر

بزن بریم سفر یک مجله گردشگری است که تلاش میکند تا با معرفی مناطق گردشگری، تفریحی، زیارتی، سیاحتی کشورها و شهرهای مختلف به آن دسته از افرادی که قصد سفر به این مناطق را دارند کمک کند تا با دانش بالاتری به سفر خود پرداخته و با کسب اطلاعات بیشتر در خصوص جاذبه های گردشگری ایران از سفر خود لذت بیشتری ببرند.

© تمامی حقوق مادی و معنوی مطالب برای بزن بریم سفر محفوظ است. کپی برداری از مطالب به هر نحو بدون ذکر منبع و لینک دادن به آن ممنوع است.